HTML

Hogyan készül az esztétikus fogtömés?

2013.06.06. 12:41 Ottovár Béla

A fogtömések elkészítési módjáról a legtöbb páciens keveset tud. Legjobb esetben érzéketlen állkapoccsal, csukott szemmel hallgatja a koponya csontjain át kellemetlenül sivító fúró hangját. Ha bízik fogorvosában és átesett már pár ilyen procedúrán, legfeljebb a torkába csorgó nyál és vízpára aggasztja, és azon tanakodik, mikor nyelhet végre egy normálisat. Ha még újonc ezen a területen, esetleg a fogorvost is csak épp aznap ismerte meg, a másodperceket számolja, és azon aggódik, ugye nem fog fájni? Ha az érzéki élmények nem elégítik ki és tudni szeretné, mi is történik ilyenkor a szájában, íme, pár gondolat.


Szuvas részek eltávolítása

A legbüdibb rész a kezelés elején történik. Hányingeres betegek ne aggódjanak, általában egy-két perc alatt a szuvas, baktériumokkal és egyéb ételtörmelékkel átitatódott felpuhult fogszövetet a gyémántfúró eltávolítja. Profi rendelőben ilyenkor az asszisztensnő egy porszívó szerű eszközzel is ott legyeskedik a fúró körül. Ezt mi exthaustornak hívjuk, mely nagy erővel elszívja a kifúrt baktériumtömeget és fogdarabkákat, így azok a torokig, vagy a száj egyéb területeire nem jutnak el.

Fogszuvasodás – Mit vizsgál a fogorvos


Szuvas üreg átalakítása tömés kavitássá

A kavitás a fogászati szakzsargonban a kifúrt, letisztázott üreget jelenti. Ebben már nincsenek szuvas részek, az oldalfalak simák. A kavitás formája egyrészt függ a szuvasodásban elpusztult fogszövet eredeti kiterjedésétől, másrészt a fog formájától is, így minden esetben más és más.

Fogszuvasodás megelőzése


Fertőtlenítés

A mechanikailag kitisztított kavitást kémiailag is meg kell tisztítani a fertőző baktériumoktól. Rendelőnkben mélyebb fogszuvasodások esetén, az antimikrobiális foto dinamikus terápiában alkalmazott technikával, a maradék baktériumok 99%-t el tudjuk pusztítani, így sokkal kisebb az utólagos fogfájdalom, vagy a későbbi gyökérkezelés esélye.


Gyógyszeres alábélelés

Csak nagyon mély szuvasodások esetén kell alkalmazni. A gyógyszer segíti a fogszövet regenerálódását, emellett szigetel.


Alábélelés

A legtöbb tömés alatt van alábélelés. Lényege, hogy jó alapot biztosít a fogtömésnek, sok esetben lezárja a dentint, illetve szigetel is.


Foszforsavas előkészítés, ragasztás

A fogtömést kémiailag rögzíteni kell a fogszövethez. Ennek érzékeny procedúrája van, sokszor ez képezi a tömés legérzékenyebb részét. A fogorvos ecsetel, öblít, megint ecsetel, öblít, szárazra fúj, világít. Sok apró mozdulat, hogy a töméshez a fog felszíne tökéletesen elő legyen készítve.


Végre jöhet a fogtömés

A kavitásba való behelyezéskor a tömés még puha, később a világítás hatására keményedik meg. A tömőanyagot rétegenként kell a kavitásba helyezni a kedvezőbb eredmény érdekében, ezért ez általában hosszadalmas folyamat. Mély szuvasodás esetén az utófájdalom lehetőségének csökkentése érdekében a tömés bázisát – legalábbis itt a Budapest Dental fogászaton – SDR tömőanyaggal alakítjuk ki.

Fogtömés utófájdalom nélkül


Végső kialakítás, polírozás

A megszilárdult tömést a végén finom gyémánt polírozókkal le kell simítani. A páciens boldog, végre öblíthet, jöhet a próba. A fogsorokat össze kell érinteni, ilyenkor kérdezzük mi fogorvosok: „Magas?” Az érzéketlenre zsibbadt állkapoccsal a helyes válasz nehezed adható meg, ezt mi is tudjuk. Ezért a kis kék színű papír segít a megfelelő harapási magasság beállításához. Fontos azonban tudni, hogy a fog nagyon érzékeny jószág, tized millimétereket is érezhet magasnak, ezt a különbséget a fogorvos szemmel, már nem érzékeli. Ezért az érzéstelenítő hatásának elmúltával, mikor fogainkkal már biztosan érzékelünk, mindig ellenőrizzük le, kényelmes e a tömés vagy sem. Magas tömés esetén a fog fájdalommal reagálhat, ezért ilyenkor bátran kérjük meg fogorvosunkat, picit alakítson még az új fogtömésen.

Szólj hozzá!

Címkék: fogszuvasodás fogtömés esztétikus fogtömés lyukas fog szuvas fog

A bejegyzés trackback címe:

https://fogaszatbp.blog.hu/api/trackback/id/tr45532964

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása