HTML

A fogínyvérzés súlyos betegségeket jelezhet

2013.05.22. 12:40 Ottovár Béla

Bizonyára te is tapasztaltál már fogmosás közben ínyvérzést, esetleg fognyaki érzékenységet. A banálisnak tűnő probléma mögött olykor komoly fogászati betegség, esetleg az egész szervezetet érintő egészségügyi probléma húzódhat meg.

 

Teszteld magad!
Talán azt hiszed, mindent megteszel a megfelelő szájhigiénia érdekében, ám nem biztos, hogy valóban így van. Teszteld a fogápolási szokásaidat!

Fogínygyulladás - a felnőttek 95%-ánál

Az ínybetegség meglehetősen gyakori fogászati problémát jelent. Becslések szerint a felnőttek mintegy 95%-ánál áll fenn valamilyen fogíny-rendellenesség - egytizedüknél kifejezetten súlyos formában. Korai stádiumban az ínygyulladás még könnyen kezelhető - például a speciális fogkrémek vagy szájvizek segítségével.

A gyulladás azt jelzi, hogy baktériumokat tartalmazó lepedék gyűlik össze a fognyaki íny felett. A lepedékből az ínyt irritáló toxinok szabadulnak fel, melyek idővel károsítják az íny szövetét. Ha a lepedéket nem távolítod el kellő hatékonysággal, fogkővé keményedik. Ilyenkor az íny alatt baktériumtelepek alakulhatnak ki, ami miatt az íny vérzik, fájdalmassá válik, és kezd visszahúzódni a fognyakról.

Fogágybetegség - foghulláshoz vezet

Az íny visszahúzódása jelzi a fogágybetegség kezdetét, mely már jóval nehezebben kezelhető, mint a fogínygyulladás. A betegség szabaddá teszi a fogak gyökerét, és lebontja azokat a rostokat, melyek a fogakat a csonthoz rögzítik. Tályogok keletkezhetnek, és genny szivároghat az íny alatti tasakokból, de a leggyakoribb tünet a vérző íny és a kellemetlen szájszag.

Szólj hozzá!

Címkék: fog fogászat fogíny fogbetegség

A bejegyzés trackback címe:

https://fogaszatbp.blog.hu/api/trackback/id/tr735532960

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása