HTML

A foghúzás

2013.07.09. 12:35 Ottovár Béla

foghúzás (extractio) az a művelet, mely során a fogat eltávolítják a szájüregből. A fogak eltávolítására a leggyakoribb ok az előrehaladott fogszuvasodás. Ezenkívül még sok más ok miatt folyamodnak foghúzáshoz: előrehaladott paradontopátia,impaktált fog (az állcsontokból előtörni nem tudó fog), fogszabályozás stb. Nem tartozik a sebészeti beavatkozások közé és általában helyi érzéstelenítésben végzik. Ugyanakkor létezik az ún. sebészeti fogeltávolítás is, melyhez akkor folyamodnak, ha a konzervatív módszerekkel nem sikerült eltávolítani a fogat.

Két alapvető technika létezik a fogak eltávolítására. Az egyszerű foghúzás során a fognak egy látható, jól hozzáférhető része van a szájüregben és erre felhelyezhetőek a fogók, illetve az emelőkkel is jól megközelíthető. Amikor ez nem lehetséges (például ínyszél alá törött fog), vagy a fog még nincs előtörve, akkor sebészeti fogeltávolítást (alveolotómia) végeznek.

A fogóval történő foghúzáskor a fogmedret tágítják vestibulo-orális irányú mozgásokkal. Ilyenkor a gyökérhártyarostok, melyek a fogat rögzítik, átszakadnak. Ugyanakkor a csont kitágul, lehetővé téve az esetlegesen szétágazó gyökerek eltávolítását is. Minden fogcsoportnak saját fogója van. Ezek a harapófogóra hasonlítanak, ahol a csőrök különböző vastagságúak és különféle módon vannak meghajlítva, a jobb hozzáférhetőség miatt. A fogó felhelyezését megelőzően az íny hámtapadását szüntetik meg. Ellenkező esetben az eltávolítás során beszakadna. Ezután a fogat emelővel luxálni szokták. Az emelő éle egy keskeny lapáthoz hasonlít. Ezt a fog és a csont közé vezetik be, átvágva ezáltal a gyökérhártyarosrokat és tágítva is az alveolust. Miután a fog kellő mobilitást mutat a fogóval eltávolítják a fogat.

Abban az esetekben, mikor a konzervatív módszer nem jár sikerrel vagy nem kivitelezhető, alveolotómiához folyamodnak. A korábban említett technika nem kivitelezhető ínyszél alá törött fog, korábbi foghúzás alkalmával bentmaradt gyökérmaradvány, nagyon görbe gyökerek esetén, továbbá akkor, ha a szomszédos fogak a gyökér fölé dőlnek, beszűkítve ezáltal a helyet és ankylosis (a fog összecsontosodik a fogmederrel) esetén. A beavatkozás során az állcsontgerinc vesztibuláris felszínén a nyálkahártyát lefejtik, majd a csontot eltávolítják. Ily módon a gyökérmaradvány szabaddá válik és könnyedén eltávolítható.

Szólj hozzá!

Címkék: foghúzás fogeltávolítás rossz fogak fogorovos

A bejegyzés trackback címe:

https://fogaszatbp.blog.hu/api/trackback/id/tr555532947

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása